us ro de hu

Definíciók

Az IHRA munkadefiníciói

Az IHRA megbízatása alá tartozó kérdések összetettek és közös kihívásokat jelentenek, amelyek nem állnak meg az országhatárokon. A holokauszttal és a romák népirtásával kapcsolatos kérdések megfelelő kezelése érdekében nemzetközi együttműködésre van szükség a szakértők, a civil társadalom és a kormányok között. A munkadefiníciók fontos gyakorlati oktatási eszközök, amelyek segítenek felhívni a figyelmet a holokauszttal és a romák népirtásával kapcsolatos kulcskérdésekre, elősegítik és irányítják ezt a munkát az IHRA-ban.

Az IHRA munkadefinícióinak kidolgozási folyamata lehetővé teszi, hogy a döntéshozók számára 34 tagország szakértelmét hozzáférhetővé tegyék. A folyamat azzal kezdődik, hogy az IHRA szakértői a civil társadalom tagjaival konzultálva elkészítik a munkadefiníciót. Ez a folyamat évekig tart, és általában az IHRA egyik munkacsoportja vagy bizottsága vezeti. Például a holokauszt tagadásának és torzításának IHRA munkadefinícióját az Antiszemitizmus és Holokauszttagadás Bizottság szakértői készítették el.

A folyamat során a szakértők tájékoztatják küldöttségvezetőiket az előrehaladásról. Ezután a szövegeket jóváhagyás céljából bemutatják az IHRA-tagországok küldöttségvezetőinek, általában az IHRA kétévenkénti plenáris ülésén, ahol további végleges módosításokat lehet végezni. Az IHRA határozatai jogilag nem kötelezők, és konszenzussal születnek.

A munkadefiníciók gyakorlati oktatási eszközként szolgálnak. Használhatók egyének, szervezetek és döntéshozók érzékennyé tételére olyan kérdések esetében, mint a holokauszt tagadása és torzítása, az antiszemitizmus, illetve a cigányellenesség/romaellenes diszkrimináció. Segítenek felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a kérdések az általános kontextust figyelembe véve hogyan nyilvánulhatnak meg. Ez pedig abban segít, hogy a társadalom széles körét e tartós problémák kezeléséről folytatott közvitákba bevonják.

 

                  adrian-cioflanca-facebook.jpg

 

Az IHRA mmunkadefiníciói több nyelven állnak rendelkezésre. Kattintson az egyes dokumentumokra, hogy megnézze, mely nyelveken érhető el az illető meghatározás. Bár az IHRA próbálja biztosítani valamennyi fordítás pontosságát, esetleges ellentmondások esetén az angol fordítás élvez elsőbbséget.

·       A holokauszthoz kapcsolódó anyagok munkadefiníciója (2012)  

·       A holokauszt tagadságának és torzításának munkadefiníciója (2013)  

·       Az antiszemitizmus munkadefiníciója (2016)  

·       A cigányellenesség/romaellenes megkülönböztetés munkadefiníciója (2020)