us ro de hu

Resurse

PRINCIPALELE RESURSE ALE INSTITUTULUI NOSTRU SUNT BIBLIOTECA, RESPECTIV COLECȚIILE ARHIVistice ORIGINALE, MICROFILMATE ȘI DIGITALE. DIN MENIUL PRINCIPAL AL RESURSELOR PuTeți ACCESA DIRECT DESCRIEREA DETALIATĂ A TUTUROR ACESTor COLECȚII.

 

Mulțumim susținătorilor noștri

Dorim să mulțumim tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea, îmbogățirea și conștientizarea colecției noastre de arhivă și a stocului bibliotecii. Suntem recunoscători în special liderilor Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington (USHMM), în primul rând lui Paul Shapiro, fost director al Centrului USHMM pentru Studii Avansate asupra Holocaustului (CAHS) și actual director pentru relațiile internaționale al muzeului, lui Radu Ioanid , fost director al programelor de arhivă ale CAHS, și lui Vadim Altskan, succesorul său, care, în calitate de susținători entuziaști ai arhivelor și bibliotecii noastre digitale și de microfilme, au contribuit la crearea și dezvoltarea colecțiilor noastre.

De asemenea, suntem recunoscători liderilor Universității Babeș-Bolyai din Cluj, rectorului Daniel David și lui Călin Emilian Hințea, decan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și Consiliului Facultății, care au susținut continuu înființarea și dezvoltarea institutului nostru.

Aducem un omagiu amintirii distinsului profesor emerit Randolph L. Braham, regretat director al Institutului Rosenthal de Cercetare a Holocaustului de la City University New York, un erudit savant de renume mondial al Holocaustului din Ungaria, unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai instituției noastre și un membru respectat al consiliului nostru științific.

În același timp, dorim să mulțumim instituțiilor și persoanelor care au completat și dezvoltat colecțiile institutului nostru cu donații de cărți, fotografii, filme și documente și care, în multe cazuri, au îmbogățit fondurile noastre cu documente originale rare și publicații care sunt acum foarte greu de găsit.

Acestea includ ambasadele și ambasadorii SUA și Armenia la București, Institutul Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului din România, Fundația Azrieli din Canada, Centrul de Documentare și Memorialul Holocaustului din Budapesta, Fundația Carl Lutz și Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta și de asemenea, Editura Múlt és Jövő din capitala Ungariei.

Dorim să mulțumim persoanelor care ne-au ajutat și au donat multe articole pentru colecțiile noastre: Dénes Baracs (Budapesta), dr. Lya Benjamin (București), Imre Berczeller (New York), dr. Péter Cseke (Cluj-Napoca), Gábor Farkas (Portland) , Tatjana Fischer (Aachen), dr. György Gaal (Cluj-Napoca), Éva Gáll (Cluj-Napoca), Andrea Julika Ghiță Székely (Cluj-Napoca), David Gur (Ierusalim), dr. Ossi Horowitz (Cluj-Napoca), dr. András Izsák și dr. György Izsák (Haifa), Marianne Kiss (Budapesta), dr. Dániel Lőwy, Gabriella Mauthner (New York), dr. Judit Mureșan Kertész (Cluj-Napoca), Júlia Németh (Cluj-Napoca), László Nussbaum (Cluj-Napoca), Attila Puskás (Sfântu Gheorghe), dr. Michael Shafir (Cluj-Napoca), dr. Vasile Filip Soporan (Cluj-Napoca) și Miklós Szedő (Budapesta).

Mulțumiri și recunoștință și prietenilor și colegilor noștri care au ajutat în mod altruist la organizarea, inventarierea și crearea, traducerea și încărcarea conținutului site-ului institutului nostru: Paul Anka, Andreea Daniela Dodoși, Melania Leșe, dr. Mihai Lisei, dr. Cosmin Marian, Enikő-Orsolya Nagyi, Csaba Pete (Dexign SRL) și Margit Tibori Szabó.

 

APEL PENTRU dezvoltarea COLECȚIilor noastre

Conform declarației de misiune a institutului nostru, sarcina noastră este să identificăm, să colectăm, să catalogăm, să cercetăm, să digitalizăm, să publicăm și să folosim în ativitățile educaționale și de cercetare toate materialele și documentele legate de Holocaust și alte genocide care ne-au fost încredințate spre păstrare.

În multe locuințe, poduri și beciuri există documente ascunse în lăzi și cutii sau lăsate printre documente familiale, pe care am fi bucuroși să le preluăm, aranjăm și conservăm, fie în forma lor originală, fie în copie. Mizăm pe persoane care dețin astfel de documente, fotografii sau obiecte și care consideră că este important să păstreze instituțional suferința și memoria predecesorilor lor.

Acestea includ documente și fotografii ale persecuției rasiale, etnice și politice de dinainte, din timpul și de după cel de-al doilea război mondial din  Transilvania de Nord, Ungaria, România și Ucraina, legi și reglementări antisemite, precum și documente legate de serviciul muncii, ghetoizare, deportare, amintiri despre munca forțată, dar în același timp despre eliberare, întoarcere acasă, falsificare de documente și activități de salvare. Am fi bucuroși să primim și să păstrăm documente, scrisori, jurnale, note, permise, cărți de identitate, certificate, fotografii, filme și alte memorabile. În același timp, colectăm dovezi și documente despre persecuția romilor în timpul celui de-al doilea război mondial.

De asemenea, așteptăm documente, scrisori și alte tipuri de documente legate de și care documentează genocidul armean și genocidul din fosta Iugoslavie.